Güngören Adak Kurban

14 Nisan , 2022Emre
Güngören Adak Kurban

Kurbanın Kesilecek Vakti

Güngören Adak Kurban Kurbanın kesilecek zamanı, eyyam-ı nahr’dır, yani kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günüdür. Fakat birinci gününde kesilmesi daha faziletlidir. Kurbanlar şehirlerde veya bayram namazı kılınan diğer yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan köylerde, göçebelikte de bayram gününün fecr (şafak)ın dan sonra kesilir, ilk vakti budur. Kurbanı geceleyin kesmek temzihen mekruhtur.

Kurban bayramında kesilmek üzere satın alınmış olan, kurban hayvanı kesilmeyip de kurban kesme günleri geçmiş bulunsa , o hayvanın, mevcut ise bizzat kendisini, ölmüş ise kıymetini fakirlere sadaka olarak vermek icap eder. Ertesi seneye bırakılmaz. Güngören Adak Kurban’ın vacip olmasında kurban kesme günlerinin sonu müteberdir. Bundan dolayı kurban bayramının üçüncü günü güneşin batışından evvel zengin olan mükellef bir müslümana kurban vacip olur. Hatta ondan evvel fakir olsa bile. Bilakis o günün güneşin batışından biraz evvel fakir düşen veya vefat eden Müslümanlardan da vacip olan kurban vazifesi düşer.

Zilhiccenin onuncu günü olduğuna şahadet edilip de bayram namazı kılındıktan ve kurbanlar kesildikten sonra, o günün henüz arife günü olduğu ortaya çıksa, Müslümanların ibadet ve itaatlerini korumak için kılınan namaz ile kesilen kurbanlar, yeterli olmuş olur. Çünkü bu gibi hatalardan kaçınmak daima mümkün değildir. Zilhiccenin onuncu günü olduğu zeval (öğle) vaktinden evvel sabit olsa, bayram namazı kılınır. Daha sonlar kurbanlar kesilir. Fakat zeval vaktinden sonra sabit olsa, o gün bayram namazı kılınmaz, kurban kesilebilir. Ertesi günüde bayram namazı kılınır.

Hayvanı kesileceği yere yumuşaklıkla götürmelidir ve keskin bıçak ile kesip, kendisine zahmet vermemelidir. Fazla acı çekmemesine sebebiyet vermemek için debelenmesi sona erdikten sonra soymalıdır. Güngören Adak Kurban sahibi kurban kesildiği gün ilk yemeğini kurbanın ciğerinden seçmelidir. Bu, menduptur.